Privatlivspolitik
flueline og forfang

Flueliner – hvad du skal vælge, hvorfor og til hvilken type fiskeri, giver jeg mit bud på her.

Linerne jeg tager udgangspunkt i, er liner jeg har designet. Det drejer sig om WF (weight forward) til enhånds-stænger, som på vore breddegrader dækker et alsidigt fiskeri med flue, efter ørred, stalling og havørred i de danske åer og på kysten (se mere om enhånds-, tohånds- og switch-fluestænger)

De er først og fremmest fremstillet for, at du så let og ubesværet som muligt, hurtigt skal kunne lære at anvende dem og forhåbentligt få stor glæde af dem til dit fremtidige fluefiskeri.

Jeg vil her så kort og enkelt som muligt, forklare dig hvad en moderne flueline er, hvordan den er opbygget samt hvordan du plejer den. Dette er en efterfølgning til min tidligere guide til flueline.

Stort udvalg

Du har sikkert opdaget, at lige som med meget andet fluegrej, findes der et utal af forskellige flueliner – fra mange producenter, og 10 fold grossister.

Hvor skal du så starte og, ikke mindst, hvad bør du købe for at komme godt og rigtigt i gang?

De fleste moderne flueliner har en dacron eller nylon kerne og er betrukket med en PVC coating.

PVC er normalt et stift materiale, men iblandet blødgørere, kan materialet også anvendes til fremstilling af flueliner.

En flydeline er i coatingen tilsat bittesmå hule ”perler”, der gør at linen flyder. Synkende liner, kan være tilsat blypulver eller wolfram, der får dem til at synke i forskellig tempo, afhængig af tilsætningsforholdet.

Her kan du se en video om fremstilling af flueliner:

Flueline typer

Basalt set, er der egentlig kun tale om to typer flueliner – DT og WF liner. Herunder også skydehoveder (shootingheads) og running liner, der bruges sammen med skydehoveder (se her hvordan du laver (loops på runningliner) Og skydehoveder.

En DT line (“dobbel taperet“) har en ens tilspidset for- og bagtapering og har en lang, tyk midter-tapering.

En WF line (“vægten foran“) har også en tilspidset for- og bagtapering, men en meget kortere midtersektion end DT liner. Bagtaperingen går over i en tyndere bagline til line-slut.

WF liner er langt lettere at lære at kaste med.

Et SH (“skydehoved“) har en tilspidset fortapering og ingen bagtapering, da man afskærer og tilpasser linens længde efter det fiskevand man vil anvende den til.

En runningline anvendes sammen med et skydehoved og udgør baglinen. Den er gennemgående tynd og giver meget lidt friktion i ringene på fluestangen.

Med et sådan sæt, kan man opnå rigtigt lange kast.

De er lavet til bæk, å og elvfiskeri, hvor man med  stor fordel bruger underhåndskast, da der ofte ikke er plads til overhåndskast pga. buske-træer-høje klinter osv. alle kast foregår ud over vandet og går ikke bagud, som et overhånds kast.

Men mange kystfiskere anvender dem også, dog er trenden de sidste år gået over til full  WF liner som mine, da de næsten har samme tapering og ingen samlinger mellem kastevægten (skydehoved) og running line.

WF enhånds linerne

De bliver på nuværende tidspunkt fremstillet til os i WF#5-12 gr. WF#6-14 gr. WF#7-16 gr. WF#8-18 gr. og WF#9-20 gr.

Vægtangivelsen er vægten på linefronten – altså de første 8,5 m. af den samlede længde på 27 m.

På mange fluestænger fremgår det hvilken kastevægt, der er den mest optimale. Så er det nemt at vælge en passende line.

De findes i flydende ”hvid” og langsomt synkende ”grøn”, som vist her:

Xstream WF8500F: Flydende weightforward line
Xstream WF8500F: Flydende weightforward line med en kort klump på 8.5 meter og en tynd runningline. Front og bag-taperingen giver en perfekt balance på både korte og lange kast.

De har ens taperinger og er hver især 27m. lange.

Fortaperingen er relativ kort. Dette giver, i kombinationen med “vores” 12 fod lange forfang, en perfekt styring af linen under kast og et fantastisk godt ”anker” for især lange underhåndskast.

Længden på linens samlede front, hvor vægten ligger, er kun 8,5m. Den korte bagtapering er farvet rød (på den langsomt-synkende grønne line er bagtaperingen gul), så du nemt kan se det rigtige fikspunkt på linen, når du skal kaste.

Det gør, at du altid kaster med samme linelængde udenfor topøjet på stangen, så du spænder stangen perfekt op, til alle dine kast. Det er også med til at oplære dig meget hurtigere.

Se en videoillustration af kastene her:

Til ”mine” flueliner er det vigtigt du altid anvender de 12 fods nylonforfang vi har fået specielt fremstillet hertil.

Netop fordi fortaperingen på mine flueliner er så relativ kort og kraftig, er forfangene, i starten, også temmelige kraftige og har samme stivhed som spidsen på fluelinerne.

Det gør, at du til både almindelig overhåndskast og specielt til underhåndskast, har en helt ubrudt overgang i energien fra flueline til forfang under kast. Det giver altid et perfekt strakt forfang når det lander på vandet. Også selvom du ikke er en øvet fluefisker.

Med disse forfang, kan du ved afkortning af f.eks. med et 0,33mm 12 fod til 1,5 m = 5 fod. fiske med, sågar, rigtigt store fluer, som f.eks geddefluer i krogstørrelse 4,0-6,0 kombineret med lineklasse 8# eller 9#

Eller du kan ved forlængelse af forfanget, f.eks. 0,25mm 12 fod – knytte yderlig to mindre spidsdiametre sammen, til helt op til 3 m. med spids på måske 0,14.

Så du får en samlet forfangs-længde på op til 6,5-7m. hvormed du kan fiske med selv de mindste tørfluer med krogstørrelse 20-22.

Et system som, mig bekendt, ingen andre tilbyder og som sparer dig for tonsvis af udgifter til special liner/tipper dertil – og special forfang i alle afskygninger.

Hvis du ikke har tænkt synderligt over det med nylon forfang. Så spids lige ørerne nu, for det her er guldkorn for dig.

Forfanget skal levere fluen delikat på vandet. Det kan det ikke hvis det er for: Tyndt-for kort-for let-for tykt- for tungt- for langt, så står du nede i lystfisker butikken og skal vælge?? Hvad vil du så købe, det er her det kan gå helt galt.

Når man kaster med en flueline tror de fleste at det er vægten på fluelinen der styrer retningen, det er HELT forkert, det er forfanget der styrer retningen på linen, det er forfanget samt fluen der bringer hastigheden i kastet ned, så man har mulighed for at vinkle sine kast, det er forfanget der hjælper med til at få fluelinen til at “svæve” længere.

Altså er forfanget vigtigt rigtig VIGTIGT, og det SKAL passe til linen, det gør vore forfang og liner, det har jeg brugt meget tid på at afpasse til hinanden.

Måske forstår du dette eksempel. Kast en nål gennem luften , den vil vende og dreje rundt for vinden, binder du en tråd til den, og tager et nyt kast, vil den flyve som en pil, og nå langt større rækkevidde. Sådan vil dine fluekast blive med mine flueliner og forfang.

Du behøver bare én god flueline og forfang du kan afkorte/forlænge efter behov – så kan det bare ikke blive lettere.

Det er faktisk sådan, at en god line og et, til linen, perfekt tilpasset forfang – absolut ikke behøver at være dyr for at være noget af det bedste. Samtidig er det til en pris hvor alle kan være med.

Pleje af flueline

Alt efter brug, holder en flydeline typisk 3-5 år.

Det der nedbryder linen, er solens UV lys. De plastikforbindelser, der blødgører linen, nedbrydes gradvist. Fluelinen begynder at krakelere, så man kan se det med det blotte øje.

Det starter med mørke ringe rundt om linen, det er skidt fra vandoverfladen der samles i den nedbrudte coatning. Den føles ikke glat i overfladen mere og efter kort tids anvendelse ved vandet, begynder den langsomt at synke, da der trækker vand ind til kernen.

Så er det tid til at udskifte den.

Der findes midler til at behandle linen, men de er dyre og virker kun kort tid og det giver dig ikke en ny line. Det er som en bil med slidte dæk – inden mønsteret er slidt væk, skal man have nye på.

Synkeliner holder langt længere – måske helt op til 10 år – da de ikke, i samme omfang, bliver nedbrudt af UV stråling, som kun når få centimeter ned i vandet.

I vinterhalvåret, hvor du måske sjældent fisker, bør du opbevare din line i et mørkt og tørt rum. Brug højspole fluehjul, som har en stor diameter, så din line ikke ligger opspolet i små spiraler.

Krøller den som en sofa-fjeder når sæsonen starter op igen, har du desværre investeret i et dårligt produkt.

Linen trækkes så ud af hjulet i sin fulde længde og du kan måske trække ”hukommelsen” ud af den, men vær forsigtig. Har den en længde på måske 25 m., så træk maksimalt 10% ud – altså ca. 2,5m. Overstrækker du linen, ødelægger du coatingen. Især på en line, der allerede krøller.

Vedligeholdelse

Vedligeholdelse af en flueline er enkel: når du fisker i ferskvand, kræver det dog at du rengører den lidt oftere. Den suger støv, skidt og pollen til sig fra vandoverfladen. Du kan både se og mærke når den trænger til en rensning. I saltvand sker det ikke så ofte, men rens den alligevel to til tre gange på en sæson, vil være mit råd.

Alle almindelige flueliner er saltvandsbestandige – sådan lige for at få det på plads – nøjagtigt som fluestænger. Angivelse for at en flueline er til “saltwater”, er typisk på liner der anvendes i tropiske områder.

De har en kraftigere kerne og er stivere i coatingen. Stænger, der hedder noget med ”salt”, der er øjer og hjulholder saltvandsbestandige og ofte har disse stænger mere topaction (bøjer under belastning – overvejende i toppen.)

Klingen på fluestangen er kulfiber og angribes ikke af saltvand.

Her ser du hvordan du kan rense din line:

Har du opfølgende spørgsmål omkring valg eller pleje af flueline, er du meget velkommen til at lægge en kommentar herunder 🙂

Vil du lære at fiske med flue?

Tilmeld dig kursus for begyndere i dag!

chevron_rightVælg kursus og se mere
(5) kommentarer
Tilføj kommentar
person
email

  1. Hej Michael.
    Tak for god artikel. Jeg vil høre om du sælger Wf liner i dit system? I så flad så vil jeg høre om du kan lave en til mig. Jeg har en #6. Scott Meridian. Jeg fisker kun på kysten og uden linekurv. Tak for svar. Mvh Jakob

    1. Hej Jacob.
      Tak for de rosende ord, hvis du giver mig et kald på 20418899 kan jeg give dig oplysning om nærmeste forhandler i dit område. Jeg sælger kun linerne i forbindelse med mine kurser, hvis en kursist ønsker at anvende den under kurset 😉

  2. Hej jeg syntes rigtig godt om artiklen. laver og sælger du linerne klar til brug?
    Jeg kunne godt tænke mig til enheds stang en flydende og en indemediate til kysten og en til tohåndsstang til undervandsbåde kast fisker i lagan i synke 1_2 er det noget du kan klare hvis du får navinene og vægtklasse på stængerne og hvad vil det Ca koste?
    På forhånd tak
    Mvh
    Stefan

    1. Hej Stefan.
      Mange tak for din interesse. Det er måske bedst at du giver mig et ring på 2041 8899