Privatlivspolitik
enhånds- og tohånds-fluestænger

Du har taget beslutningen om at prøve fluefiskeriet.

Hvilken fluestang bør du vælge?

Grundlæggende findes der tre typer fluefiskestænger: Enhåndsstang, tohåndsstang (laksestang) og en slags hybrid, der kan bruges som både enhånds og tohånds, ofte kaldet switch.

Enhånds-fluestænger

Hvis vi starter med enhånds-fluestænger, som nok er det ideelle førstevalg for en ny fluefisker, findes der et bredt udvalg. Fluefiskeri kan foregå efter et utal af forskellige fisk rundt på hele kloden, fra fiskeri i de koldeste egne, til varme lande som f.eks. i Caribien.

På vore breddegrader er det hovedsagelig efter bækørred, stalling og havørred.

Vi har dog mange andre fisk, der også gerne tager din flue, som brasen, skaller, rimter, gedder, aborrer, karper, makrel, hornfisk osv.

Når du skal vælge stang, bør du gå efter stænger der har “medium curve” og “medium fast action” det vil sige, at når du belaster stangen, bøjer den i en jævn kurve fra spidsen og ned til håndtaget, og den aflader roligt når du kaster fluelinen ud.

Denne stangtype er langt den nemmeste at lære at kaste med. Den giver lystfiskeren fuld kontrol over alle kast – korte som lange. Mestrer du underhåndskastet er det også den helt rigtige stangtype at anvende til det. Hvis du ønsker at lære underhåndskastet, så vil jeg anbefale et begynderkursus med enhåndsstang.

De findes i mange vægtklasser og længder, men de mest anvendte er nok til lineklasser 5-6-7-8 og typisk i 9 fods længde (2,7m.). Vælger du en 4-delt stang har du også mulighed for at medbringe den på din ferie, da den passer fint til en almindelig rejsekuffert. Det kan være utroligt spændende at fiske i udlandet – noget jeg selv ofte praktiserer i Cuba.

Priserne på fluestænger er også meget forskellige og spænder fra få hundrede til mange tusinde kroner. Mit råd er, at holde dig fra de billigste. De vil aldrig give dig nogen god oplevelse som fluefisker.

Du kan i dag få rigtigt fine stænger i prislejet fra 1500 til 3000 kr., der rigeligt dækker de flestes behov, som f.eks. denne:

Xstream VENGA Nanotec enhånds fluestang
Xstream VENGA Nanotec stang, den fås i lineklasse 5#-6# og 7# er 4-delt og koster 1795,- kr. og som sælges hos flere af de store grejforhandlere.

Køb din stang hos en forhandler der har et bredt udvalg af fluestænger og tilbehør dertil, som har forstand på at råde dig og hvor du også har mulighed for at prøvekaste med nogle forskellige mærker. Det er vigtigt, for der er stor forskel på fabrikanterne og de allerdyreste behøver absolut ikke være de bedste.

Liner og forfang, der er tilpasset vores OPUS 1-2 og VENGA stænger, hedder Xstream – både WF liner og shooting heads i flydende og hoover, fra kl. #5-12 g, #6-14 g, #7-16 g ,#8-18 g og #9-20 g.

Køb dem sammen med stangen, så har du et perfekt sæt, som er let at kaste med og som du vil få meget glæde af fremover. For mere information, se min guide til valg af flueline til enhånds-fluestænger og guiden til flueliner (WF, SH m.m.)

Tohånds-fluestænger (laksestænger)

Som ved enhåndsstængerne, findes der ligeledes et stort udvalg af tohånds-fluestænger.

Her er det igen vigtigt, at du vælger en type, der har en medium curve og medium fast action.

Denne stangtype giver dig helt rolige og lige kast med fluelinen, til både korte og lange kast.

Samtidigt er det den rette stangtype til underhåndskast.

Som navnet antyder, bruger man to hænder, da der er to håndtag på stangen. Et over fluehjulet og et under. På vore breddegrader er det mest 12-13- og 14 fods-stænger i lineklasse 8-9 og 10 der anvendes.

Er du begynder, kan det ofte virke overraskende at stå med en sådan stang i butikken. Den virker voldsom stor sammenlignet med en enhåndsstang. Mange køber så typisk en 12 fods stang, men når du kommer ud til fiskevandet virker den pludselig ikke stor mere.

Jeg fisker selv mest med en 14 fods stang – den passer fint til Norge, Sverige samt de større danske åer som f.eks Skjern Å, Storåen, Gudenåen. Det er åer der holder storlaks og her føler jeg meget mere sikker med en 14 fods stang.

Med denne stanglængde kan du også fint have kontrol over fluelinen i f.eks. sving, hvor der ofte er større sivbeplantning og mudret bund, som det kan være svært at nå ud over med en 12 fods stang.

Priserne for tohånds-stænger spænder også vidt, men husk at det absolut ikke nødvendigvis er prisen der beviser hvor god stangen er. Du kan i dag få fine tohånds-stænger i prislejet 2-3000 kr.

Xstream VENGA Nanotec tohånds fluestang
Tohånds-stangen på billedet er en Xstream VENGA Nanotec. Den fås i 12 fod lineklasse8#, 13 fods i lineklasse 9# samt 14 fods i lineklasse 10#, de er 4-delte og koster henholdsvis 2495,- 2695,- 2995,- Og som sælges hos flere af de store grej forhandlere.

Som ved enhånds-stængerne, er det vigtigt at du vælger en forhandler, der har et godt udvalg, som har forstand på at råde dig til køb af det rigtige værktøj, og som har en kaste-pool hvor du kan afprøve stænger og liner. Det skal virke rigtigt og line/forfang og stang være rigtigt afbalanceret. Det er trods alt ikke helt billigt at købe stang/hjul/flere liner og forfang, så det skal helst sidde i skabet første gang.

Liner og forfang der er afpasset så det passer til VENGA lakse-stængerne hedder Xstream.

Skydehovederne er fra fabrikken monteret med færdige små loop i begge ender og er 11,3m lange. De findes i flydende/intermediate/synk2/synk4 og i vægtklasse 30 g, 35 g, 40 g, 45 g og 50 g.

Jeg har fremstillet en komplette cutting-tabeller for både enhånds-skydehoveder og toånds-skydehoveder, så du kan tilpasse din line til din stang og dit personlige fiskevand. Se herunder:

Cutting tabel for enhånds-skydehoved
Cutting tabel for enhånds-skydehoved
Cutting tabel for tohånds-skydehoved
Cutting tabel for tohånds-skydehoved

-og har du spørgsmål til tabellerne, er du meget velkommen til at kontakte mig. Du kan spørge i en kommentar nederst på siden, eller sende mig en mail.

Switch-fluestænger (hybrid)

En switch-stang er en blanding mellem en lang enhåndsstang og en kort, let tohånds-laksefluestang. Typisk omkring 11 fod og i lineklasser #6 – #7- #8.

Det er en stangtype jeg personligt ikke anvender, men der er lystfiskere der gerne vil fiske med dem.

Det er let grej – især hvis man får en stor laks på, kan det være svært og tager tid at udtrætte den. Skal den genudsættes, kan det være at den går til, da den ofte har brugt sine sidste kræfter inden landingen.

Derfor foretrækker jeg en rigtig tohånds-laksefluestang, hvor man kan lægge pres på fisken inden den har opbrugt sine kræfter. Men det er, som sagt, bare min personlige holdning.

Er du nybegynder, er det bedste du kan gøre for dig selv at tage et 2-dages begynderkursus hos undertegnede.

Her lærer du at kaste lige og lange overhåndskast samt underhåndskastet, som du med stor fordel kan anvende på meget trænge pladser, hvor der ikke er plads til bagkastet i overhåndskast.

Her får du det lært rigtigt fra starten og når du står hos forhandleren, ved du også hvilket grej du skal gå efter.

Rigtig god fornøjelse.

mlladefoged

Vil du lære at fiske med flue?

Tilmeld dig kursus for begyndere i dag!

chevron_rightVælg kursus og se mere
(6) kommentarer
Tilføj kommentar
person
email

 1. Hej, Michael
  Jeg er nybegynder i denne verden og er lidt i tvivl om hvilke liner jeg skal bruge til min stang.
  Jeg har købt en A jensen cheetah 14,9 feet klasse 10.

  1. Hej Darko.
   Ser først din besked nu. Jeg kender nogle af A.Jensen stængerne, men ikke lige den du har valgt, den er næsten 15 fod så hvis du vil prøve med vores liner, ville jeg vælge en 50 grams line og korte den til 9,0m. den linelængde er utrolig nem at komme omkring med, husk vores 13 fod Intermediate polyforfang, det er tilpasset linen, hertil binder du 1m. 0,40 forfangsspids og så fluen…….
   MVH. ML.

  1. Hej Patrik. Med “flyderen” mener du vel Fluelinen? Du kan få en X-stream flueline 8500 WF8F. Hele linens længde er 27m. men “klumpen” hvor linens vægt ligger er 8,5m. lang.
   Kig på din stang – der står der sikkert hvilken klasse line din stang kaster bedst med, der skal nok stå 6# – 7# ell. 8#, det tal der står skal også stå på linepakken. Så skal du også have et forfang monteret i spidsen af linen de mest almindelige er 9-10 ell. 12 fod.
   Er du i tvivl må du gerne give mig et ring på 2041 8899 😉