Flueline kaos? Eller simpelt og let forståeligt!

Line kaos, eller simpelt og let?

Mange: Rigtigt mange giver op når snakken falder på flueliner, for der er jo uendeligt mange og forskellige på markedet, og dog er det egentligt ganske simpelt, men det er det jo med alting, når man bare ved besked!

Så gør dig selv den tjeneste at lære dig lidt om liner, da det er et meget vigtigt redskab for dig når du skal i gang med fluefiskeriet, og jeg kan love dig at du kan blive så læsterligt snydt af både producenter og forhandlere når du som kunde skal købe ny line!

Det simpleste og letteste: Er for dig som begynder, at købe en færdig line, som du fra dag et af bliver fortrolig med at anvende, her er det dog vigtigt at du absolut ikke sparer på pengene.

Vi har hos 2-Biz nogle liner der kaldes X-Stream 8500. Det er WF liner af allerbedste kvalitet, de fås i Flydende eller med Neutralt synkende hoved. Men fælles for dem begge er at det er “allround” liner der kan anvendes overalt.

Flyde linerne er 27m. lange og farven er hvid, med færdige loop´s i begge ender, klumpen (linedelen der bringer din flue ud) er 8,5m, med en rødfarvet bagtapering der gør det let at se hvor lade-punktet er for optimale kast.

Neutral linerne er 27m. lange og farven er grøn, med færdige loop´s i begge ender, klumpen (linedelen der bringer din flue ud) er 8,5m, med en gulfarvet bagtapering der gør det let at se hvor lade-punktet er for optimale kast.

Begge X-Stream linerne fås følgende lineklasser:

#5 med 12 grams hoved

#6 med 14 grams hoved

#7 med 16 grams hoved

#8 med 18 grams hoved

#9 med 20 grams hoved

Vejl. udsalgspris er for begge linetyper kr. 499,00

Du skal altid: Forlange af din forhandler at du kan prøvekaste den line du har besluttet dig for at købe, og også meget gerne et par andre mærker i tilsvarende pris/lineklasse. Kan du ikke få lov/mulighed for det, skal du pænt takke af og finde en anden butik. Der er desværre stadig useriøse forhandlere på markedet, der enten ikke har forstand på almindelig service og kundepleje, eller ikke ønsker at give det. Drop sådanne forhandlere og henvend dig til de seriøse dem er der heldigvis flest af.

Når du bliver mere øvet: Findes der liner du selv tilpasser til dit fiskevand, disse skal tilpasses enten efter vægt eller længde, eller begge dele. Det er ikke særligt kompliceret, men kan virke sådan når man første gang kigger på en linetilpasnings tabel.

Her tilbyder vi fra 2-Biz også vore egne skydehoveder, X-Stream Shooting Lines både til en-hånds og 2-hånds stænger og med færdige loop´s i begge ender.

Enhånds-Skydehovederne  X-Stream findes i Flydende (hvid) og i Neutral (grøn) og er 9 meter lange.

#5-12 gr. #6-14 gr. #7-16 gr. #8-18 gr. #9-20 gr. vejl. pris er kr. 399,-

Til disse har vi Coated Runninglines 0,8mm. 30 meter med loop´s vejl. pris kr. 199,- ell. Shootinglines 0,40-0,60mm. vejl.pris kr.99,50

2-Hånds-Skydehovederne X-Stream findes i Flydende (hvid) i Neutral (lysblå) i Synk2 (blågrå) i Synk4 (gunsmoke) med færdige loop´s i begge ender og 11,3m i længden.

#8-30 gr. 9#-35 gr. #10-40 gr. #11-45 gr. #12-50 gr. Vejl.pris kr. 449,-

Til disse har vi Coated Runninglines 0,8 ell. 1,0 mm. 30 meter med loop´s vejl. pris kr. 199,- ell. Shootinglines 0,60mm. vejl.pris kr.99,50

Jeg har også lavet en linetilpasnings tabel til både 1+2 hånds skydehovederne, så du kan tilpasse din line til lige nøjagtigt dit fiskevand, læs mere her :

www.2biz.dk/xstream-flylines-pogram/

 

Som grundregel findes der kun to slags liner!

Der findes i regelen kun to slags flueliner på markedet, den ene er :

“Dobbelt Taperet” line, det er en line der har en lige lang front/bag tappering (tilspidsning) og så en tyk mellem tappering. Denne line type anvendes nærmest ikke mere, da front tapperede liner i dag har mange mere fordele i praktisk fiskeri.

“Wight Forward” Ja navnet giver jo nærmest sig selv, men det er en line der fra spidsen har en tapering (efter type fiskeri) på typisk ca. 2,0 m. Herefter kommer så “klumpen” altså hovedvægten som bringer fluen ud (sammenlignet med en spinner/blink) denne kan variere mellem ca. 7-12 m. for en enhånds stang, og 8,5-15m for lakse/2 hånds-stænger.

Så findes der også skydehoveder som alle er Wight Forward liner, men som kortes efter længde og vægt!

 Lær at fluefiske de sværest fremkommelige steder

Info om fluefiskeri kurser!


1. Hvad kan jeg lære?


2. Hvor kan jeg lære det?


3. Hvad koster det?


Se disse info´s nederst på siden!


At fluefiske: På steder hvor man normalt ikke kan komme til med normale fluekast (overhåndskast), er ofte, ja nærmest altid de bedste steder, netop fordi ingen andre har fisket der, samt at det er et sted hvor fisken har et naturligt skjulested, hvor den kan hvile og ikke bliver forstyrret.

Det er som reglen de største fisk der gemmer sig her, og da de jo slås om de bedste pladser har de presset de mindre og små fisk ud på de åbne stykker.

Her går så de fluefiskere der ikke har lært sig den rigtige kasteteknik, de fisker i blinde og fanger ofte ikke noget, så risikoen for at miste interessen for fluefiskeriet er stor og det er rigtigt ærgeligt hvis det sker. For fluefiskeriet er altså noget af det mest spændende der findes, men der skal lidt  “knowhow”  til, derfor er det så vigtigt at man kommer rigtigt i gang.

Med den rette kaste teknik kan du lære at fiske på disse vanskelige steder, under buske, mellem træer, ved broer, med stejle klipper bag, o.m.a.


HVAD DER ER RIGTIGT VIGTIGT FOR DIG AT VIDE: Er at du nu kan udnytte dit fiskevand helt optimalt!  Har du nogensinde lagt mærke til at hvis det blæser meget har du nærmest vandet for dig selv?  Hvis vinden kommer fra “den forkerte side” er du også alene. Hvis vinden er mod dig på kysten har du det hele for dig selv!………..

ALT DET PJANK: Slutter,  når du har lært dig min kasteteknik,  der åbner 50% mere fiskevand for dig til samme pris, og det alene, er rigeligt kursusgebyret værd!  Så er det ikke nødvendigt at skulle tage hensyn til om strømmen kommer fra højre eller venstre side, så har du fiskeret på begge sider af Åén kan du jo stille dig op på den side hvor de venstrehåndede går (dem er der jo ikke så mange af) og så alligevel affiske vandet mere effektivt. Du lærer at kaste let og præcist selv i en mod/sidevind hvor de fleste opgiver, og det kan ofte være meget gavnligt at affiske kyster med modvind, da både småføde og overfladevarme bliver presset ind på kysten og havørrederne kommer helt ind på tæt hold….


Grundkursus!

Hvad lærer jeg?


Du lærer på dette grundkursus som enten omfatter enhånds ell. tohånds stænger,  først og fremmest :

1. At foretage et lige og roligt line-løft fra vandoverfladen, det er vigtigt at man starter med at lære det, for kastet starter altid på vandoverfladen, og et lige løft er også forudsætningen for at man kan underhåndskaste, når man når til at skulle lære sig dette.

2. At kaste et “lige” overhåndskast, “det har tit undret mig meget at så mange”, (selv øvede fluefiskere) ikke kaster lige, men holder fluestangen ud til siden. Måske skyldes det frygten for at fluen kommer for tæt på hovedet, hvis det er tilfældet kan det igen tilbageføres til at vedkommende ikke har lært sig, at løftet af fluelinen fra vandoverfladen skal ske i en rolig og lige linie. Kaster man til siden, åbner man linebuen og man må/skal bruge mere energi, fluen kommer mistænkeligt tæt på dig (netop det de fleste vil undgå) , samt at kastet mister sin præcision. Og et lige kast er igen som under punkt 1. netop en forudsætning for at lære sig et perfekt underhånds kast.

3. Teori er vigtig, og du vil under kurset også lære den grundlæggende teori, men som start er det vigtiste at lære noget om grejsammensætning, for kasteteknik gør det ikke alene. Det er meget vigtigt at man forstår at sammensætte og tilpasse sit eget udstyr, så det klarer af, at kunne levere de optimale kast under alle forhold. En formel 1. kører der har lært sig den rigtige køreteknik, udvælger sig jo heller ikke en Ford Taunus til at forsøge at vinde et løb med.

Overlad det ikke til din forhandler at “fikse” dine liner/grej, lær det selv så du ved hvordan man gør, det er en fornøjelse selv at vide hvordan man tuner sit grej til lige netop det vand man færdes ved. Står du f.eks i Norge/Argentina/Canada/Cuba eller lignende steder langt hjemmefra, og dine liner måske ikke  passer til forholdene, netop der, ja så har du jo et problem hvis du ikke selv forstår at tilpasse dem, for din forhandler har du jo nok ikke med til at hjælpe dig!

Hos 2-Biz som er det firma jeg arbejder hos, har jeg lavet en linekapningstabel for dem der vil vil fiske med skydehoveder enten til en-2håndsliner, her kan du se hvordan du kan tilpasse linerne til netop dit personlige fiskevand.

Der er sket rigtigt meget på line markedet de senere år, alle liner fra 2-Biz har færdige Loop´s i både front og bag, så man slipper for at gøre disse selv.

Du får også lært at bedømme om den stang du står med er noget “skrab” eller om det er et rigtigt godt værktøj, så du fremover ikke er overladt til din forhandlers dømmekraft/ønske om hvad du skal anvende,  for jeg kan garantere dig at der er meget stor forskel på alt det der bliver tilbudt på markedet og det så forbandet at forsøge at fiske med noget grej der ikke, passer sammen.

Kursets varighed afhænger af deltager antal, ved 5 deltagere:

Dag 1. start kl. 10,00 middagspause ca. 20 min. slut mellem kl. 13 &  14,00

Dag 2. start kl. 9,00 hvis muligt, middagspause ca. 20 min. slut  omkring kl. 1300

 

Kursus for øvede!

Hvad lærer jeg ?

Ved kursus for øvede, bliver underhånds kastet det dominerende, dog startes der op med det grundlæggende i lige og rolige lineløft fra vandet, samt  lige overhånds kast. Når disse sidder knivskarpt i skabet går vi i gang med det grundliggende underhånds kast!

1. Du lærer at kaste lige underhånds kast, vinklede underhånds kast samt flere forskellige trick kast, der alle ude mærker sig ved at kunne udføres på meget trange fiskepladser, såsom mellem træer og med f.eks en bro bagom, hvor det ikke er mulige at kunne få plads til bag kast.

2. Du lærer at kaste med synkeliner, både med overhånds og underhånds kast, da der er meget stor forskel på at fiske med flydeliner kontra synkeliner, er det en vigtig ting at lære sig hvordan man løfter linen af vandet uden at skræmme den fisk vi gerne vil fange.

Kursets varighed: Start kl. 10,00 middagspause ca. 30 min. slut kl. 14,00Hvor kan jeg lære det?

Alle kurser med enhånds stænger foregår på Fyn.

Alle kurser for begyndere med 2 hånds stænger er ligeledes på Fyn.

Alle 1. dags kurser for øvede med 2 hånds stænger er Fyn/ el. Skjern Å, ved Borris.


Opsummering!

For både Grundkursus og Kursus for øvede, gælder det om at anvende en grej sammensætning der gør det både let, hurtigt og fornøjeligt at lære sig den rigtige kasteteknik.  Jeg stiller derfor gratis grej til rådighed til disse kurser.

Enhånds ættene der alle er fra 2-Biz X-Stream består af :

Stang  Xstream OPUS1-2 9 fod 6# Hjul Xstream 6/8 Line Xstream 8500 WF 6# F, samt backing og 12 fod Nylon forfang.

Tohånds sættene består af følgende:
Stang X-stream 13,6`” 8#. Hjul X-Stream  LA 9/11 Line X-Stream Flydende Custom skydehoved, Runningline 0,29,backing og Nylonlaks  4,5m.forfang.

I det omfang at det har med kurserne at gøre, kan du købe grejet direkt hos mig!

Disse sæt er perfekte til kastekurser i både overhånds/underhånds teknik, men har du selv grej du gerne vil anvende tager du det bare med og vi prøver så om vi kan få liner og stænger til at arbejde perfekt sammen, så det bliver let at lære sig at kaste med flue.

Kurserne er delt, forstået på den måde at du enten lærer med enhånds stang eller tohånds, ikke begge samtidigt/samme dag, grundlæggende er teknikken den samme men der er alligevel stor forskel. Det vil bare give fustration at forsøge at lære sig teknikken samtidigt på 2 så forskellige værktøjer.

Der vil blive afholdt både en og to dages kurser! Endags kurser er for øvede, 2 dages kurser er for begyndere.

Så tilmeld dig fluefiskeri kursus her på siden, ved at sende mig en E-mail på: michael.ladefoged@gmail.com eller via kontaktformularen


Hvad koster kurserne!

Alle 1. dages kurser for øvede enten enhånd el. 2 hånds koster 1199,-

Alle 2. dages kurser for enhånds stænger koster 1699,- incl. moms

Alle 2. dages kurser for 2 hånds stænger koster 1699,- incl. moms

Heri er inkluderet udlån af kursus grej samt mad/drikkevarer.


Depositum´s  betaling på kr. 850,- skal være modtaget på min konto senest 8 dage efter kursus tilmelding. Det resterende beløb betales senest ved kursus start!

______________________________________________________Guide: Lav dine egne pro loop på flueliner og runningliner

TROUT & SALMON

Disse sæt er egentlig en relancering, i det de faktisk var på markedet for over 3 år siden. Men vi/LOOP trak dem tilbage da vi tog et for os, nyt mærke af skydehoveder/flueliner  ind hvor vi var i tvivl om smeltepunktet i coatning og kerne, men det er for længst afklaret og det perfekte opvarmningspunkt er 130,O for disse liner. Smeltepunktet er lavere for “Polymer” end på vore PVC liner fra 3M, hvor den korrekte smelte temperatur er 197, O .

Men det er ikke noget problem overhovedet hvis bare man anvender en varmluftpistol hvor der er grade inddeling. Det er straks mere risikabelt at man anvender en lighter, som jeg har set nogen foreslå, da varmen er meget svær at styre og man nemt kommer til at overhede kernen på fluelinen så den helt eller delvis mister sin trækstyrke.

Salmon & Trout sæt, nok til 12 PROFF. Loop`s / Koblinger

Sættene der er til både TROUT/RUNNINGLINE & SALMON , består ud over brugsanvisning, af specialnål til at trække fluelinen på plads i krymperøret, samt 4 x15 cm. krymperør, nok til mindst 12 LOOP´S.

Eksempel på liner der blot er lagt dobbelt og smeltet sammen.

Jeg beskriver hermed efterfølgende ved hvert billed fremgangsmåden til hvordan du kan lave dine egne helt perfekte LOOP´s.

Varmepistol er vigtig, der findes flere mærker priser fra ca. 300 til 1000 kr.

Som det første bør du investere i en varmepistol, helst en med grad indstilling (og det bør du gøre) men du skal nok regne med at slippe mindst 500 kr. Det er jo mange penge for “bare” at lave LOOP´s, men den kan jo altså også bruges til det den er beregnet til, nemlig at løsne gammel maling når der skal males om derhjemme, og det er et førsteklasses værktøj du vil kunne glæde dig over i mange år fremefter.

Desuden skal du også have en skarp kniv, eller som her en løs klinge fra en “Stanley” Kniv.

Kilesnit over 2 cm, i spidsen / enden af linen.

Herefter lægges et 2-3 cm skråsnit i enden el. spidsen af linen, så den får en tilspidset sammensmeltning når den lægges dobbelt i krymperøret.

Opvarmning af linen ca. 30 sek.

Min varmepistol har 3 hastigheder, jeg stiller den altid på det midterste trin. Herefter 200 grader for vore 3M, PVC Liner som Opti/Multi + Custom Runninglines. Og 130 grader for vore Custom/Opti Adapted liner+ Adapted Runninglines.

Næsen på pistolen er ca. 1,5 cm bred, det passer perfekt til et pænt lille LOOP, du holder linen ind over næbbet startende ca 4-5 cm. fra spidsen, og drejer den langsomt rundt i 10-15 sek. så løsner coatningen sig fra kernen.

Fjern coatningen med bagsiden af knivryggen

Herefter kan du med rygsiden af kniven skrabe/skubbe coatningen til side.

Kernen er blotlagt, uden at været beskadiget.

Fluelinekernen er blotlagt og det kommende LOOP klar til at trækkes ind i krympe røret.

Krymperør afskæres

Krympe røret afskæres herefter i lidt kortere længde end specialnålen.

Linen trækkes ind i krymperøret

Nålen føres igennem krympe røret, linen lægges i krogen på nålen og nålen trækkes herefter tilbage til det nye Loop kommer næsten ud til kanten af krympe røret.

Opvarmning/sammensmeltning af linen.

Herefter varmes linen/røret op i ca. 30 sekunder, hele tiden drejes linen / nålen langsomt rundt så man er sikker på en jævn sammensmeltning, men man kan jo tydeligt se det. Hold ikke linen ind over varmen længere, den må ikke begynde og boble eller skifte farve, for så har den måsk fået for meget varme, og du må starte forfra.

Afklip kanten af røret og fjern det

Herefter lader du linen hvile 2 min. så den kan afkøle, klip herefter et snit i krymperøret og træk det af linen.

Færdigt arbejde og et perfekt LOOP der holder.

Tillykke du har lige frembragt et perfekt LOOP du ikke får bedre fra nogen fabrik, og så holder det, jeg har nu selv brugt dette på mine liner i over 4 år og har aldrig oplevet en eneste line der er blevet trukket op. Og det er en fryd at fiske med, det glider stille og roligt gennem øjerne på stangen uden nogen form for modstand. Det er også perfekt til spidsen af fluelinen hvis du f.eks. anvender Polymer forfang, som i hvert fald mange laksefiskere gør.

Hvor fås disse sæt?

Hos LOOP forhandlerne, naturligvis!

Hvornår kan du købe dem?

Fra d. 10 November, kan forhandlerne have dem i butikken!

Hvad koster de?

40,- kr. for enten Trout el. Salmon

Jeg ønsker dig god fornøjelse