Privatlivspolitik
fluegrej for begyndere

Der har aldrig nogensinde været mere fiskegrej til fiskeri på markedet end i dag, inklusiv fluegrej til fluefiskeri.

Alt er mere specialiseret end nogensinde – til alle de arter af fisk, der findes og som kan hales i land/om bord med lystfiskegrej.

Personligt er jeg fluefisker og har været det i over 50 år. Derfor omhandler denne guide fluegrej til begyndere. Du får tips til udstyr, fiskegrej og andet, der vedrører sig fluefiskeri, så du nemt og hurtigt kan komme ud at svinge fluestangen.

Jeg synes denne sport er den mest elegante, sjove og givende måde at fiske på og den har bragt mig meget langt omkring i verden, med fluestangen i bagagen. Fiskeri med flue er altid hvad jeg foretrækker, uanset om det “bare” er i baghaven her på Fyn eller på mere eksotiske breddegrader som Cuba.

Her vil jeg gennemgå, hvad jeg mener at have en solid viden om, gennem mere end 40 år i branchen.

Det skulle gerne hjælpe dig, der er nybegynder, til at vælge det grej – som du dels hurtigt kan få lært teknikken med og som er overkommeligt i pris. Mit fokus er også på udstyr du kan have glæde af flere år frem i tiden.

Det, du i første omgang har brug for, er:

  • Fluestang
  • Fluehjul
  • Backing
  • Flueline
  • Flueforfang
  • Fluer (til Havørred)

Hertil findes der jo så yderligere mange underkategorier som fx solbriller, tøj, waders, fangstketcher, æsker, værktøjer, tilbehør og meget andet.

Jeg vil imidlertid ikke komme ind på underkategorierne. Ikke fordi det ikke er vigtige ting, men fordi udvalget er så enormt.

Du kan, i enhver god assorteret lystfiskerbutik, sagtens få vejledning indenfor diverse tilbehør. Her vil jeg holde mig til det mest basale, så du nemt kan komme i gang.

Fluestang

OPUS 1-2 fra Xstream - 9 fod (2,70m.) 4 delt kl.7#  - Vejl. pris ca. 2600,- kr.
OPUS 1-2 fra Xstream – 9 fod (2,70m.) 4 delt kl.7#  – Vejl. pris ca. 3500,- kr.

Der findes mange mærker på markedet. Indenfor hvert mærke findes ofte også flere serier, så alt i alt en ganske anselig mængde fluestænger.

Hvilket mærke og hvilken stang skal det så være?

Her har jeg valgt en OPUS 1-2 fra Xstream. Den er 9 fod (2,70m.) 4-delt kl.7# med en pris på omkring 3500,- kr.

4-delt fordi den, med en transportlængde på omkring 70 cm., er praktisk og kan medbringes i kufferten hvis man skal rejse udenlands.

Klasse 7# fordi det er det mest brugte til fluefiskeri på vore breddegrader og den kan anvendes til åen, put & take fiskeri, samt på kysten. Den er ret alsidig, hvilket er hvad du leder efter som begynder.

Den har en relativ dyb aktion, hvilket betyder at den under belastning (når man kaster med den) bøjer jævnt igennem fra toppen og næsten ned til håndtaget. Det giver rolige og helt lige kast, uden at kræve kraft fra fiskerens side.

Den leveres naturligvis med stangpose og i et Codura transportrør.

Og så er det absolut til din fordel at stangen er fremstillet i Sydkorea – hos en af verdens mest anerkendte producenter af fluestænger og som også fremstiller for flere andre markedsførende navne. Det sikrer dig et top kvalitetsprodukt. Vil du vide mere om hvilket typer stænger du bør kigge efter, vil jeg anbefale dig at tage et kig min vejledning omkring fluestænger. Den giver dig en god grundforståelse.

Fluer

Fluer til fluefiskeri er et vidt begreb og dækker over en lang række af forskellige typer.

Der findes fluer til næsten alle de fisk, der kan fiskes efter med flue, og det er de fleste (undtaget dybhavet).

Jeg holder mig til nogle få populære havørredfluer.

De fleste fluefiskere herhjemme er nok også hovedsaglig dem der jagter havørreder på kysten, eller åen.

Herunder ser du et bredt udsnit af nogle kvalitetsfluer.

Fluer
Gode fluer: Magnus, Kobberbassen, PolarMagnus, Pattegrisen, Kutling og Brenda

Sikre fluer er:

  • Magnus
  • Kobberbassen
  • PolarMagnus
  • Pattegrisen
  • Kutling
  • Brenda

-for bare at nævne nogle få. Alle ligner de naturlige agn som tanglopper, rejer og tobis (lille grålig fisk) og som havørreden værdsætter som fødeemne. De vil alle give dig gode chancer for at få fisk med hjem.

Typisk krogstørrelse 4-6-8. Prisen er efter kvalitet, men typisk omkring 20-25 kr. for en god kvalitetsflue.

Forfang

Xstream nylonforfang. Prisen er 29,50 Kr. for tre forfang
Xstream nylonforfang. Prisen er 89,50 Kr. for tre forfang

Til det her sæt, har jeg valgt et nylon-forfang (faktisk tre, da der ligger tre i en pakning) fra Xstream. Prisen er 89,50 Kr. for tre forfang.

Det er en rigtig god kvalitet med god brudstyrke. 12 fod og med en spidsdiameter på 0,28mm.

Hertil er det meningen, at man forlænger forfanget med et lige stykke nylon.

De fås på små 25 m spoler (se billede herunder), det skal være lidt tyndere, eksempelvis 0,26mm og 50-70 cm længde afhængig af fluens størrelse.

Jo mindre flue, des større forlængelse – jo større flue, desto kortere forfang.

Forfangs-spids materiale

Hvorfor egentlig 12 fods?

Nogle vil måske synes det er langt, men længden er faktisk temmelig vigtig. En kl. 7#, der kaster med en 16g line, er perfekt til at vende denne længde forfang over.

spidsmateriale
Forfangsspids materiale: Xstream 25m – 0,15mm

Fysisk er det faktisk forfanget, der styrer linens flugt i luften. Er det for kort og tyndt, vil linen slå hårdt over og knalde fluen ned i vandet. Samtidig giver det kortere kast da linen opfører sig uroligt i vinden. Du kan sammenligne det med at kaste med en nål: den vil dreje og vende rundt i luften, men binder du en lang tråd til den, flyver den som en pil – og helt lige.

Flueline

Xstream 8500 WF i Flydende klasse 7# Pris 499,00 Kr.
Xstream 8500 WF i Flydende klasse 7# Pris 499,00 Kr.

Igen, her er der her et kolossalt udvalg på markedet og i alle kategorier, priser og kvaliteter.

Jeg har valgt en Xstream 8500 WF i Flydende klasse 7# Pris 499,00 Kr.

Personligt foretrækker jeg at fiske med flydeline, men samme line (blot med anden farve) findes også i langsomt synkende.

Den er samlet 27m. lang, hvoraf “klumpen” – det vil sige vægten foran, der skal bringe fluen ud i vandet – er 8,5m. lang.

Linens gennemgående farve er hvid og bag-taperingen er over ca. 1 m. rødfarvet, så man let ser overgangen til runninglinen, den tynde bagende af fluelinen.

Det gør at man hver gang kaster med samme linelængde. Det tager altid samme tid i bag-kastet og gør at man ganske enkelt hurtigere får styr på teknikken og derved samtidig får mere glæde ud af at fiske (og kaste) med flue.

Vil du vide mere om linetyperne, linepleje og hvordan du vælger flueline, så tag et kig på min flueline guide.

Backing

Backing er linen, som ligger bag fluelinen, er igen et vidt begreb, da der findes mange produkter på markedet. Her er det dog ikke så vigtigt hvad man anvender.

backing til flueline
Xstream 20lbs. Dacron Backing. Fluogul 90 m. Pris 99,00 kr.

Den jeg har valgt her er Xstream 20lbs. Dacron Backing. Fluogul 90 m. Pris 99,00 kr.

Som sagt, kan også meget billigere produkter som almindelig nylonline anvendes. Backingen skal hjælpe til at få fluehjulet fyldt op, samt sikre at fisken kan flygte et stykke derudaf, hvis det bliver nødvendigt og fluelinen i sig selv ikke er lang nok.

Fluehjul

Mange har den opfattelse at man her godt kan spare på pengene. Fluehjulet er jo bare til at opbevare fluelinen på.

Den opfattelse deler jeg slet ikke.

Dit grej er dit værktøj og det skal fungere under alle forhold.

Det er vigtigt at du investerer i et saltvandsbestandigt hjul, hvor især bremsesystemet er forseglet, så der ikke kan trække saltvand og skidt ind til bremse og lejer.

Samtidigt er det også vigtigt at hjulet har et jævnt og let-indstilligt bremsesystem, der sikrer at dit forfang ikke sprænger når fisken tager flugten.

Og så bliver man altså også bare så glad for sit fluehjul når det bare altid fungerer uden problemer.

Du ved sikkert fra andre ting, at det på sigt kan blive rigtigt dyrt at købe “billigt” — så mit råd er at køb et godt hjul til rimelig pris, fra starten.

Xstream fluehjul - G2 model 7/9#
Xstream fluehjul – G2 model 7/9#

Jeg har valgt et hjul fra Xstream det er en G2 model 7/9# – let og robust med et silkeblødt og forseglet leje/bremsesystem. Fluehjulet passer til ovenstående stang og line, og giver et perfekt afbalanceret sæt.

Prisen er 2300,00 kr. og er vedligeholdelsesfrit.

Mit første G2 havde jeg i 2016 med til Cuba hvor havet er salt (rigtigt salt).

Jeg bruger det stadig jævnligt (også der hvert år)  – og især til mine kurser. Jeg har til dato ikke haft problemer med rust eller andre funktionsfejl, og har endnu aldrig renset eller skyllet det.

Opsamling

Investerer du i ovenstående produkter, vil du få et rigtigt godt fluefiskesæt til en samlet pris på ca. 5300,- kr.

Der findes billigere produkter på markedet, men der findes også meget dyrere.

Dette sæt vil du kunne have glæde af flere år frem, og skulle du engang ønske at få noget andet, har du mulighed for at sælge/bytte det, da det vil holde en god brugtpris lang tid fremover.

Hvad flue-grej angår. Så  er mit råd at du skal holde dig langt væk fra billig grej, det vil du aldrig få glæde af, endsige at lære at bruge. Det har jeg set alt for mange tilfælde af i mine mange år som instruktør!

Har du spørgsmål eller kommentarer til de produkter jeg nævner, eller de råd jeg giver, er du meget velkommen til at  lægge en kommentar herunder. Jeg lover at svare så hurtigt jeg kan.

Vil du lære at fiske med flue?

Tilmeld dig kursus for begyndere i dag!

chevron_rightVælg kursus og se mere
(2) kommentarer
Tilføj kommentar
person
email

  1. Hej .Jeg har købt en 9 fod klasse 7 .A.Jensen Chertah og et hjul som hedder Scierra travl 1 5 six og har og noget Line som hedderZpey Balance WF klasse 7 og forfang Vision længde 274 0,34 mm Line. Håber det er ok . Mvh. Michael

    1. Hej Michael.
      Jeg kender producenterne, men ikke alle deres produkter. Derfor Googlede jeg de ting du har købt.
      Stang og flueline ser fine nok ud, men fluehjulet burde du nok bytte hvis muligt det er en kl.5/6 og da din line og stang er kl.7# bør du have et større hjul, et 7/9# er mere passende, så har du også plads til backing og det giver en mere afbalanceret stang. Dit hjul er heller ikke saltvandsbestandigt, invester lidt mere i en bedre kvalitet med lukkede bremse/lejer system, ellers skal du rense det grundigt efter hver kysttur.
      Dit forfang bør du bytte til et 12 fod´s nylonforfang med en spidsdiameter på 0,30-0,28mm det passer bedre til din line.
      God fornøjelse 😉